Skip to main content
Tarih 2 Aralık 2023
Yer İBB Beyoğlu Metrohan
Katılımcı İç & Dış Paydaşlar
Ek Bilgi için kurumsaliletisim@ozyegin.edu.tr

Hukuk Fakültesi - Çocuk ve Adalet Panel ve Çalıştayı

Özet Bilgi

Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Üniversitemizin 15. yılına özel olarak, çocuk haklarını korumak, geliştirmek ve çocuklara yönelik hak ihlallerini önlemek amacıyla çocuk haklarını gündeme taşımak için Dünya Çocuk Hakları günü 20 Kasım ile İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık tarihlerinin ortasında, 2 Aralık 2023 tarihinde, Çocuk & Adalet Çalıştayı ve Paneli gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte yerel yönetimlerin, uluslararası insan hakları örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin ve akademinin rol ve sorumluluklarını ortaya koymak ve yeni iş birliği alanlarını değerlendirmek hedeflenmiş; bu kapsamda etkinlik İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UNICEF, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi paydaşlığında hayata geçirilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kasımpaşa Ek Hizmet Binasında yapılan etkinlik, akademisyenler, üniversite öğrencileri, sivil toplum temsilcileri, yerel yönetim çalışanları, çocuklarla çalışan meslek grupları ve çocuk hakları alanına ilgi duyan kişilerin yoğun katılımı ile gerçekleşmiştir. 

Program, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem YENERER ÇAKMUT, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Başkanı Nevin ÖZGÜN, UNICEF Türkiye Kıdemli Çocuk Koruma Uzmanı Göktan KOÇYILDIRIM ve İBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Enif YAVUZ DİPŞAR’ın açılış konuşmaları ile başlamış; iki panel oturumu ve 1 çalıştay oturumu ile devam ettirilmiştir.

“Suçun Önlenmesi ve Yerel Yönetimlerin Rolü" başlığındaki ilk panel oturumu, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem YENERER ÇAKMUT moderatörlüğünde yürütülmüştür. Bu oturumda, Prof. Dr. Oğuz POLAT, İBB Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Şenay GÜL, UNICEF Türkiye Kıdemli Çocuk Koruma Uzmanı Göktan KOÇYILDIRIM ve Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’ndan Dr. Dilek ÇELİK’in sunumları ile suçun önlenmesine yönelik politika ve hizmetlere odaklanılmıştır. İkinci oturum "Adli Sisteme Giren Çocuklar Bağlamında Yerel ve Deneyimsel Dinamikler" başlığında İBB Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Şenay GÜL moderatörlüğünde yürütülmüştür. Bu oturumda, Prof. Dr. Yüksel BAYKARA ACAR, “Kentler, Kanunla İhtilaf ve Çocuk Koruma”; Doç. Dr. Ayhan ERBAY, “Çocuk Koruma Sistemi ve Adalet Kavramına Mercekle Bakmak”; Dr. Emrah KIRIMSOY, “Koruyucu ve Önleyici Bir Çocuk Adalet Sistemi İçin Değişime Eşlik: Eleştirel İyi Uygulama İçin Öneriler” ve de Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Başkan Yardımcısı, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Selmin Cansu DEMİR, “Çocuk Adalet Sistemine Çocukların Gözünden Bakmak” başlıklı tebliğlerini sunmuşlardır. Çalışmanın ikinci yarısında çalıştay oturumlarına geçilmiş ve katılımcılar 3 masaya ayrılarak tartışmalara katkı vermişlerdir. “Çocuk Adaletinde Yerel Yönetimlerin Önleyici ve Koruyucu Hizmetleri” 1’inci masa, İBB Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Esra EKİNCİ ve Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Tuğba ATA SOLMAZ moderatörlüğünde; “Çocuk Adaletinde Toplum Temelli Yeni Yaklaşımlar ve Yerel Yönetimlerin Katkısı” başlıklı 2’nci masa, İBB Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü Çocuk Hakları Biriminden Tuba ARAS ve UNICEF Türkiye Kıdemli Çocuk Koruma Uzmanı Göktan KOÇYILDIRIM moderatörlüğünde; “Çocuk Adaletinde Yerel Yönetimler, Akademi ve Sivil Toplumu İşbirliği” 3’üncü masa, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Aras TÜRAY ve İBB Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü Çocuk Hakları Biriminden Derya YÖNEL moderatörlüğünde yürütülmüştür. Çalıştay masalarında tartışmaların tamamlamasının ardından grup sunumları yapılmış ve program sonlandırılmıştır. Çalıştay sonuçlarının raporlaştırılması hedeflenmektedir.

Vizyon-Misyon

Vizyon: Tüm paydaşlar tarafından en tercih edilen, öğrenen odaklı, girişimci araştırma üniversitesi olmak.
Misyon: Girişimci bir araştırma üniversitesi olarak topluma hizmet için çözüm odaklı ve katma değeri yüksek bilgi yaratmak, paylaşmak ve uygulamak.

İletişim Bilgileri

Kurumsal İlişkiler ve Bütünleşik İletişim