Hukuk Fakültesi - Türk Hukuku'nun Geçmişi, Bugünü, Geleceği "Dijital Sürdürülebilirlik İçin Hukuk, Ekonomi ve Teknoloji Perspektifinden Strateji Çalıştayı"
Özet Bilgi
Özyeğin Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi TEKPOL (Teknoloji Politikaları Merkezi) işbirliğinde; Cumhuriyetimiz’in 100.Yılı, Özyeğin Üniversitesi’nin 15.Yılı ve ODTÜ Tekpol'ün 25. Yılı münasebeti ile ODTÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi/Ankara’da 14-15 Eylül tarihlerinde "Türk Hukuku’nun Geçmişi, Bugünü Geleceği: Dijital Sürdürülebilirlik İçin Hukuk, Ekonomi ve Teknoloji Perspektifinden Strateji Çalıştayı" düzenlenmiştir.
Çalıştay kapsamındaki iki gün boyunca dijitalleşme ve sürdürülebilirlik üst başlığı altında farklı disiplinlerden akademisyen, araştırmacı ve endüstri temsilcilerinin konuşmaları hem yüz yüze hem online olarak dinlenmiştir. Çalıştaya Tübitak, Havelsan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi pek çok farklı kurumdan dinleyiciler katılmıştır.
Çalıştaydan bir gün önce, düzenleyicilerden Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Dr. Başak Ozan Özparlak ile Dr. Müge Çetin; ODTÜ Teknopark, Dijital Dönüşüm Ofisi’ni ziyaret ederek bilişim ve teknoloji hukukuna dair paylaşımlarda bulunmuşlardır. Ardından, hocalarımız Atamızı Anıtkabir’de ziyaret etmişlerdir.
Çalıştayın ilk günü, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut ile ODTÜ Tekpol’den Prof. Dr. Semih Akçomak’ın açılış konuşmaları ile başlamıştır. Çalıştayın “Yapay Zeka” başlıklı ilk oturumunda Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut moderasyonluk yapmış ve bu oturumda; Doç. Dr. Zafer İçer (Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi yarı zamanlı öğretim görevlisi – Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi) “Yapay Zeka ve Ceza Hukuku”, Doç. Dr. H. Kader Özgen (Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Otelcilik Bölümü Öğretim Üyesi) “Turizm Endüstrisinde Yapay Zeka ve Güncel Konular”, Uğur G. Yalçıner (TPE eski kurucu üyesi, Yalçıner Patent Danışmanlık Ltd. Şti. Genel Müdürü) ise “Dijital Sanatlar ve Fikri Mülkiyet” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.
Çalıştayın “Akıllı Şehirler ve Mobilite” başlıklı ikinci oturumuna ODTÜ Tekpol’den Doç. Dr. Arsev Umur Aydınoğlu moderatörlük etmiş ve bu oturumda Ahu M. Güran (TOFAŞ Connectivity Lideri) “Bağlantılı Araçlar ve Mobilitenin Değişimi”, Doç. Dr. Işık Özer (Özyeğin Üniversitesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi) “Anonim Şirketlerde Kurumsal Sürdürülebilirlik” ve Ruken Karakuş (Özyeğin Üniversitesi – Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi -EÇEM Sürdürülebilirlik Uzmanı) “Akıllı Şehirlerde Sürdürülebilirlik ve Yeni İş Modelleri Geliştirmede Veri Yönetişiminin Rolü” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.
Çalıştayın ilk günkü “Web 3.0 ve Sürdürülebilirlik” başlıklı son oturumunda ise; Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu (Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı) “Akıllı Sözleşmeler ve Tahkim”, Dr. Burcu Sakız (Türk Hava Yolları – Distinguished Expert) “Web 3.0 ve Sürdürülebilirlik”, Dr. Müge Çetin (Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi) ““Finansal Teknolojiler, Sürdürülebilirlik ve Hukuk” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Çalıştayın ikinci günü “6G ve Sürdürülebilirlik” başlıklı ilk ve son oturuma ise ODTÜ Tekpol Başkanı Prof. Dr. Teoman Pamukçu moderatörlük etmiştir. Bu oturumda Semih Aktaş (Turkcell 6GenLab – Araştırmacı Mühendis) “Enerji Verimliliği: Turkcell 6GEN. Lab ve Geleceğin Ağları için İnovasyonlar” ve Dr. Başak Ozan Özparlak (Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi) “6G Çağında Veri Koruma Hukuku ve Sürdürülebilirlik” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Aynı gün öğleden sonra ise; Doç. Dr. H. Kader Özgen, Dr. Başak Ozan Özparlak, Dr. Müge Çetin, Araştırma Görevlisi Selim Sarfati, Semih Aktaş, Ruken Karakuş, ODTÜ Tekpol akademisyenlerinden Prof. Dr. Erkan Erdil, Prof. Dr. Teoman Pamukçu, Prof. Dr. Semih Akçomak ile Doç. Dr. Arsev Umur Aydınoğlu ile birlikte bir yol haritası taslağı üzerine toplantı gerçekleştirilerek, katılımcıların paydaş olarak yer alacağı ortak bir Tübitak 1001 ve AB Horizon projesi stratejisine yönelik değerlendirmeler paylaşılmıştır. Böylelikle, çalıştayın kısa vadeli somut hedefi bir Tübitak 1001 projesi başvurusu, orta vadeli hedefi AB Horizon veya İkili İşbirliği projesine paydaş olmak olarak belirlenmiş, bu hedef doğrultusunda ilk çalışmalara yönelik için işbölümü yapılmıştır.
Değerlendirmeler:
- Çalıştay, multidisipliner bir bakış açısı ile hem sürdürülebilirlik ve hem de dijital dönüşüm konularında çalışan hem akademi hem de endüstriden araştırmacı ve akademisyenlerin bir araya gelmesine hizmet etmiştir. Aynı zamanda, Özyeğin Üniversitesi’nin hukuk, mimarlık ve uygulamalı bilimler bölümlerinden akademisyenlerin de birbirlerinin çalışmalarını öğrenme olanağı sunarak üniversite içinde dijitalleşme ve sürdürülebilirlik kesişiminde işbirliği olasılıklarını tartışmalarına olanak vermiştir. Çalıştay, üniversite-sanayi işbirliği hedeflerine yönelik önemli katkı sağlayarak, Turkcell, Tofaş, Ericsson, Türk Hava Yolları gibi kurumlar ile ODTÜ gibi köklü üniversiteleri genç ancak saygın bir araştırma üniversitesi olan Özyeğin Üniversitesi ile bir araya getirmiştir. Bu etkileşimin çalıştay ile sınırlı kalmaması hedeflenmiş ve stratejik bir yol haritası belirlenerek ortak Tübitak ve AB projelerinde paydaşlık yolunda önemli adımlar atılmıştır.
- Çalıştay, hem iç hem de dış paydaşlara yönelik olarak Özyeğin Üniversitesi’nin hedeflerine katkı sağlamıştır.
- Çalıştay üniversitemizin;
- sürdürülebilirlik ve
- dijital dönüşüm
- araştırma, yenilik ve girişimcilik
hedeflerine yönelik çalışmalarının bir parçası olmuş, bu başlıklar altında üniversitenin farklı paydaşlar ağında tanıtımına da katkı vermiştir.