Skip to main content
Tarih 12-13 Aralık 2023
Katılımcı İç & Dış Paydaşlar
Ek Bilgi için kurumsaliletisim@ozyegin.edu.tr

Hukuk Fakültesi - Türk Hukukunun Geçmişi, Bugünü, Geleceği "Türkiye’de İnsan Hakları Sempozyumu"

Özet Bilgi

Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Fakültemizin kuruluşunun 15. Yılı vesilesiyle gerçekleştirilen “Türk Hukuku’nun Geçmişi, Bugünü, Geleceği” başlıklı etkinlik serisinin bir parçası olarak ve 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlamak amacıyla, 12-13 Aralık 2023 tarihlerinde Türkiye’de İnsan Hakları Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsünde yüz yüze gerçekleştirilen Sempozyum, Dr. Öğr. Üyesi (ÜAK Doç. Dr.) Özge Yücel Dericiler ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut’un açılış konuşmalarıyla başlamış ve iki gün süren Sempozyum’da gerçekleştirilen beş oturumda on yedi sunum yapılmış, oturumlara iki yüz katılımcı iştirak etmiştir.

Sempozyumun “Cumhuriyet’in 100 Yıllık Kazanımları” başlıklı ilk oturumuna Dr. Öğr. Üyesi (ÜAK Doç. Dr.) Özge Yücel Dericiler başkanlık etmiş; oturumda Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi “Etik İlkeler Olarak İnsan Hakları”, Prof. Dr. Muharrem Kılıç “İnsan Haklarının Kurumsallaşması: Ulusal İnsan Hakları Kurumları” ve Doç. Dr. Altan Heper “Türk Anayasalarında Doğal Hukuk Eğilimleri” başlıklı sunumlarını yapmışlardır. “Güncel İnsan Hakları Sorunları-I” başlıklı ikinci oturuma Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Reva başkanlık etmiş; Prof. Dr. Yakın Ertürk “Cumhuriyetin 100. Yılında Kadının Kazanımları”, Prof. Dr. Oktay Uygun “Dijital Çağda İfade Özgürlüğü, Prof. Dr. Gülriz Uygur ise “Kadının İnsan Haklarında Yeni Açılımlar” başlıklı sunumlarını yapmışlardır.

Sempozyumun ikinci günü “Güncel İnsan Hakları Sorunları-I” başlıklı oturumla açılmış ve Doç. Dr. Hamide Bağçeci başkanlığındaki oturumda Dr. Öğr. Üyesi (ÜAK Doç.) İpek Sevda Söğüt “Biyotıp Hukuku ve Biyoetik Perspektiflerinden İnsan Onuru ve İnsan Değeri”, Dr. Öğr. Üyesi Başak Ozan Özparlak “Beyin Makine Arayüzü ve Bilişsel Özgürlük” ve Av. Selmin Cansu Demir Çocuklar İnsandır!” başlıklı sunumlarını yapmışlardır.

Genç Akademi Perspektifinden İnsan Hakları başlıklı iki oturumdan ilkine D. Öğr. Üyesi Melda Köse’ başkanlık etmiş ve bu oturumda Arş. Gör. Alev Özeroğlu “AİHM Kararlarrından Örneklerle Nefret Söylemi ve İfade Özgürlüğü İlişkisi””, Arş. Gör. Balay Sütlüoğlu “Ekonomik Self Determinasyon Hakkı”, Arş. Gör. Anıl Akyldız “Kişisel Özerklik Çerçevesinde Çocuğun Sünneti” ve Ar. Gör. Eymir Albal “Simone Weil’de İnsan Hakları Düşüncesi” başlıklı sunumlarını yapmışlardır. Dr. Öğr. Üyesi Aras Türay’on oturum başkanlığında gerçekleştirilen son oturumda ise Arş. Gör. Sevgi Bektur “”İdarenin Faaliyet Konusu Olarak Sosyal-Ekolojik-Ekonomik Çevrenin Gözetimi”, Arş. Gör. Betül Akdağ “Doğal Afetlerde Devletin İnsan Haklarına İlişkin Pozitif Yükümlülükleri”, Arş. Gör. İlkim Reyhan Sertoğlu AİHS Çerçevesinde Eşcinsel Evlilikler” ve Arş. Gör. Bilgesu Uluşahin “Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi Kapsamında Vatandaşlık Hakkı” başlıklı sunumlarını yapmışlardır.

Vizyon-Misyon

Vizyon: Tüm paydaşlar tarafından en tercih edilen, öğrenen odaklı, girişimci araştırma üniversitesi olmak.
Misyon: Girişimci bir araştırma üniversitesi olarak topluma hizmet için çözüm odaklı ve katma değeri yüksek bilgi yaratmak, paylaşmak ve uygulamak.

İletişim Bilgileri

Kurumsal İlişkiler ve Bütünleşik İletişim