Skip to main content
Tarih 9-10 Mayıs 2023
Katılımcı İç & Dış Paydaşlar
Ek Bilgi için kurumsaliletisim@ozyegin.edu.tr

Hukuk Fakültesi - V. Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi ''Siber Şiddet''

Özet Bilgi

Son dönemde yaşamımızın büyük bir kısmını kaplayan internet ve siber yaşam bir çok avantajın yanında siber zorbalık ve siber şiddeti de birlikte getirmiştir. Cep telefonları ve tablet bilgisayarlarla artık her yerde ve her zaman kimliğini saklayarak sürekli zorbalık yapmak, siber şiddet uygulamak günlük yaşamın parçası haline gelmiştir. Siber şiddette çocuklar başta olmak üzere herkes mağdur olabilmekte, saldırganlar da anonim kalabilmektedir. Bir çok farklı şekilde karşımıza çıkan siber şiddetin çocuk pornografisi, grooming, aşağılama, iftira, taciz, siber stalking, dışlama gibi bir çok şekli bulunmakta ve başta cep telefonları olmak üzere tabletler, bilgisayarlar gibi bir çok farklı yöntemle uygulanabilmektedir. Siber zorbalığa maruz kalan çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere tüm mağdurlarda psikolojik, sosyal ve akademik sorunlar oluşturmaktadır. Her geçen gün artarak ortaya çıkan siber şiddet ve zorbalık olgularını ve çözüm önerilerin ulusal ve uluslararası alanda önemli akademisyenlerle ve alanda çalışan uzmanlarla multidisipliner boyutta tartışabilmek amacıyla “Siber Şiddet” ana temalı kongre düzenlenmiştir.

8. Ulusal ve 5. Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi 9-10 Mayıs 2023 tarihlerinde İMDAT Şiddeti Önleme Rehabilitasyon Derneği ve Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut ve Prof. Dr. Oğuz Polat’ın başkanlığında Özyeğin Üniversitesi’nde hibrit olarak gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze gerçekleştirilen ve Özü Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı’nın da düzenleyiciler arasında olduğu kongre online olarak da takip edilebilmiştir. Her geçen gün artarak ortaya çıkan siber şiddet ve zorbalık olguları nedeniyle “Siber Şiddet” ana temasının seçildiği Kongrede siber şiddet konusunda önemli çalışmaları olan İngiltere’den, Almanya’dan, İspanya’dan ve Fransa’dan akademisyenlerin yanı sıra OECD temsilcisi de katılarak siber zorbalığın OECD ülkelerinde mevcut durumunu karşılaştırarak aktarmıştır. Kongrede 5 konferans, 2 panel, 8 sözel bildiri oturumu, 3 online sözel bildiri oturumu ve poster bildiri oturumu yapılmış olup yaklaşık 69 adedi sözlü bildiri, 43 adedi poster bildiri olmak üzere toplam 112 bildiri sunulmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle olay yeri kavramının da artık değiştiğinin, internetin de yeni suç mahalli olarak yerini aldığının vurgulandığı kongrede teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni şiddet tipleri masaya yatırılmıştır. Üniversitemiz öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerimiz de kongrede sözlü bildiri ve poster bildiri sunmuşlardır.

Vizyon-Misyon

Vizyon: Tüm paydaşlar tarafından en tercih edilen, öğrenen odaklı, girişimci araştırma üniversitesi olmak.
Misyon: Girişimci bir araştırma üniversitesi olarak topluma hizmet için çözüm odaklı ve katma değeri yüksek bilgi yaratmak, paylaşmak ve uygulamak.

İletişim Bilgileri

Kurumsal İlişkiler ve Bütünleşik İletişim