Türk Hukukunun Geçmişi, Bugünü, Geleceği "Anayasa Hukuku Sempozyumu"
Özet Bilgi
Türk Hukukunun Geçmişi, Bugünü ve Geleceği konulu Anayasa Hukuku Sempozyumumuzda, Cumhuriyetin 100. Yılını gurur ve coşkuyla kutladığımız bu özel dönemde Türkiye’nin anayasa hukuku alanındaki gelişmeleri ve geleceğe yönelik vizyonu masaya yatırılmıştır. Uzmanlar, akademisyenler ve uygulayıcılar için bir platform sunulan etkinliğimizde, Cumhuriyetimizin temel ilkeleri ve hukukun üstünlüğü prensipleri doğrultusunda Türkiye’nin anayasa hukukundaki evrimi ve reform ihtiyaçları ele alınarak, geleceğe dönük stratejiler tartışılmıştır.
Etkinliğimizin Anayasacılık ve Anayasa Yapımı Perspektifinden Cumhuriyet Dönemi Anayasaları konulu ilk oturumunda, ilk olarak Cumhuriyet dönemi anayasacılığı ve hukuki perspektifle Türkiye’de anayasal tasarımın süreçleri değerlendirilmiş, sonrasında ulusal egemenlik kavramı ve ulus devletin doğuşu hakkında konuşulmuştur.
Anayasal Yargı Perspektifinden Cumhuriyet Dönemi Anayasaları konulu ikinci oturumda, anayasa yargısının gelişimi ve Anayasa Mahkemesinin yargı sistemine etkisi üzerine konuşulmuş, anayasa yargısının hak ve özgürlükleri koruma rolü ve meşruluğu ilişkisi bakımından Türk anayasa yargısı değerlendirilmiş ve anayasa hukukumuza Almanya’nın etkisi tartışılmıştır.
Yasama ve Yürütme İlişkileri Perspektifinden Cumhuriyet Dönemi Anayasaları konulu son oturumda ise, Türk anayasal sisteminde 1921 Anayasası döneminde Meclis Hükümeti Sistemi, 1961 Anayasası ve Parlamenter Sistem deneyimi ile 1982 Anayasası döneminde hükümet sistemlerinde yaşanan değişim ve dönüşüm hakkında değerlendirmelerde bulunularak etkinliğe son verilmiştir.